Pankreatit diyeti, hastalığın akut veya kronik olmasına bağlıdır. Pankreas iltihabının önemsiz olmadığını unutmayın, çünkü maddelerin (proteinler, karbonhidratlar ve yağlar) sindiriminde, metabolizmasında ve asimilasyonunda önemli bir rol oynar. Bu nedenle teşhis konulduktan hemen sonra diyetinizde önemli değişiklikler yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, en yeni nesil ilaçlar bile güçsüz kalacaktır.
Akut (reaktif) pankreatit
Adından da anlaşılacağı gibi hastalık aniden ortaya çıkar (genellikle rahatsız edici yiyecekleri yedikten hemen sonra). Belirtiler: Karında yanma ağrısı, ateş, mide bulantısı, kusma. Risk faktörleri: Diyette protein eksikliği, aşırı yeme, alkol bağımlılığı, sigara, yağlı, baharatlı, kızartılmış, çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler, tatlı soda. Bazen rahatsızlık safra taşı hastalığının ve kronik kolesistitin bir sonucudur.
Yetişkinlerde ve çocuklarda akut (reaktif) formdaki pankreatit için beslenme, uzun süreli pankreasın maksimum dinlenmesini sağlamayı ve aynı zamanda pankreas ve mide salgılarını azaltmayı amaçlamaktadır. Ve hasta eylemlerinin sırası şu şekilde olmalıdır:
- Alevlenmeden sonraki ilk 2-4 gün.Hiç yememeniz, sadece şifalı maden sularının küçük yudumlarla ve az miktarda kullanılması tavsiye edilir.
- 5. günden itibaren.Yavaş yavaş ve çok dikkatli bir şekilde pankreatit için diyet menüsünü genişletiyoruz. Bunun için 5P tedavi masasına uymanız önerilir.
- 6-7 gün boyunca.Diyet jöle, sümüksü çorbalar, kefir, sıvı yulaf lapası (darı hariç), buharda pişmiş tavuk, dana eti ve balık pirzola, haşlanmış ve buharda pişirilmiş patates püresi ve diğer sebzeleri, zayıf çay, pişmiş veya püresi elma, kuşburnu suyu.
Diyet ve örnek menünün özellikleri
Hasta pankreatit tedavisi için nereye gönderildiğine bakılmaksızın - bir sanatoryuma veya eve, aşağıdaki ilkelere dayanan 5 numaralı diyete uymalıdır:
- Günlük bitkisel protein oranı - 30 gr, hayvansal proteinler - 50 gr, bitkisel yağlar - 15 gr, hayvansal yağlar - 45 gr ve karbonhidratlar - 200 gr. Pankreatit için toplam kalori alımı günde 2500-2700 kcal'ı geçmemelidir. İçtiğiniz sıvı miktarı 1, 5 litre, tuz 10 gr.
- İlk iki hafta tuzsuz yemekler pişiriyoruz.
- Aşırı yeme riskini ortadan kaldırmak için günde en az 5-6 defa küçük porsiyonlarda yemek yeriz.
- Hazırlanan yemeğin sıcaklığı 45 ile 60 derece arasında olmalıdır.
- Yemeklerin kıvamı sıvı, yarı sıvı, yani sadece püre haline getirilmiş besindir.
Akut pankreatit için bir diyet, uzun süre (neredeyse bir yıl) füme etler, kızarmış yiyecekler, turşular ve turşular, ekşi krema, domuz yağı, konserve yiyecekler, fırınlanmış ürünler ve taze ekmek, krema, alkolün uzun bir süre (neredeyse bir yıl) menüden tamamen çıkarılması anlamına gelir. Yukarıdaki tüm önerilere uyulması, hastalığın kronik bir biçimde gelişmesini önleyebilir! Gün için örnek bir menü şöyle görünebilir:
- Kahvaltı:buharlı omlet, suda püre edilmiş Herkül lapası, zayıf çay.
- İkinci kahvaltı:sütlü peynir.
- Öğle yemeği:karabuğday çorbası, haşlanmış et yahnisi, elma jölesi.
- Akşam Yemeği:balık buharda pişirilmiş pirzola, havuç püresi, kuşburnu suyu.
- Gece için:kefir.
Kronik pankreatit
Bu hastalığın son derece çekici olmayan başka bir adı var - prediyabet. Gerçekten de, akut aşamayı olumsuz bir şekilde zaten geçmişseniz (uygun tedavinin yokluğunda), bir sonraki adım diabetes mellitus olabilir. Bu hastalık iki alternatif aşama ile karakterizedir - alevlenme ve remisyon. Bu nedenle, pankreatit ile beslenme, iltihaplanma sürecini hafifletmeyi ve buna bağlı olarak hastalığı bir remisyon aşamasına çevirmeyi amaçlamaktadır.
Yani artık diyetiniz ömür boyu sürecek bir beslenme sistemi olacak. Ve bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey yok. Temel ilkelerini kesinlikle gözlemlemeye devam ettiğimiz 5 numaralı diyeti temel olarak hala alabilirsiniz. Kronik pankreatitin alevlenmesi ile diyet, yine ilk üç aşamaya (maden suyunda oruç tutmak ve ayrıca yukarıdaki listede) geri dönüş anlamına gelir.
Onaylı Ürünler:
- süt, yoğurt, kefir, ekşi olmayan süzme peynir, yumuşak peynir;
- lapası (karabuğday, yulaf, pirinç), makarna;
- sebzeler (patates, havuç, kabak, kabak, pancar vb. );
- buğday krakerleri veya bayat beyaz ekmek;
- et (dana eti, tavuk, tavşan, hindi), yağsız balık;
- pişmiş elmalar, meyve reçelleri, meyve sosları;
- yulaf suyu, meyveli içecek, asitsiz meyve suları, papatya çayı;
- sebze suları ve püre çorbaları, kereviz suyu.
Yasaklanmış Ürünler:
- ekşi meyveler, taze lahana, baklagiller;
- ıspanak, kuzukulağı, turp, turp;
- acı baharatlar ve otlar;
- taze ekmek, hamur işleri, tatlılar;
- sosisler, füme etler, konserve yiyecekler, yumurtalar;
- et, balık et suyu, lahana çorbası, borsch;
- alkol, gazlı tatlı içecekler;
- tatlılar, dondurma, ekşi krema, krema;
- kızarmış yiyecekler.